Kinesiotaping

Kinesiotaping is in de jaren ’70 ontwikkeld in Japan en Korea. De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor de beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als de spieren dus niet goed functioneren kan dit een groot aantal klachten en aandoeningen veroorzaken.

Beweging en spieractiviteit zijn dus erg belangrijk om gezondheid te behouden of te herstellen. Eind jaren ’90 werd het kinesiotapen pas in Europa geïntroduceerd.

Vanuit deze denkwijze werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie ondersteunen of activeren, zonder daarbij de beweging te beperken. Op deze manier wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze tape methode werd al snel duidelijk dat het toepassingsgebied veel groter was dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen spieren kunnen worden behandeld, maar ook tal van andere lichamelijke klachten.

Door de tape met verschillende technieken toe te passen, kunnen diverse weefsels worden beïnvloed. De effecten zijn als volgt in te delen:

1 pijndemping

2 spierfunctie verbeteren

3 ondersteunen van gewrichtsfunctie

4 belemmering in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen

5 neuro-reflectoire beïnvloeding

Eigenschappen van de tape

In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijnlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht zodat de tape kan ventileren. Hierdoor is het mogelijk om de tape langere tijd te laten zitten (± 5 dagen) zonder dat er huidirritatie optreedt.

De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Hierdoor is het mogelijk om met deze tape een soort ‘tweede huid’ te vormen.

De tape wordt na het aanbrengen altijd licht vast gewreven en plakt daardoor beter. De tape is waterbestendig en er kan mee worden gedoucht. De extra watervaste tape is ook geschikt voor zwemmen en baden.

Effecten

Normale sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer worden beperkt. Hierdoor zal er een vertraging in het herstel onstaan.

Cure tape heeft, dankzij de elastische capaciteit, een positief effect op het herstel. De tape wordt altijd met rek (variërend van 10 – 40%) op de huid aangebracht. Het effect op de huid is dat deze iets wordt opgetild, Er ontstaat zo meer ruimte direct onder de huid, waar onder andere haarvaatjes, lymfevaatjes en zenuwuiteinden liggen. Het belangrijkste effect is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.

Uitzonderingen:

Er zijn echter ook een tiental uitzonderingen (contra-indicaties) waarbij het beter is om de Cure tape niet toe te passen:

1   Trombose

2   Huiddefecten

3   Ernstige trauma’s

4   Algemeen oedeem

5   Carcinomen

6   Zwangerschap

7   Afweer

8   Uitblijvende klachten

9   Huidafwijkingen

10 Diabetes

Toniseren / Detoniseren

Met Cure tape is de spierfunctie te verbeteren door tonusregulatie (spierspanning). De richting waarin de tape wordt aangelegd, bepaalt of er een toniserend, dan wel detoniserend effect is.

Om een spier te toniseren (activeren) wordt de tape van origo (beginpunt) naar insertie (eindpunt) geplakt.

Om een spier te detoniseren (ontspannen) wordt de tape van insertie naar origo geplakt.