Ademtherapie

Ademtherapie (methode Dixhoorn) is gericht op het verbeteren van de ademcoördinatie. Hiervoor worden verschillende oefeningen gebruikt waarbij ook lichaamsbewegingen gebruikt worden die het ademen vergemakkelijken. De oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd om een optimaal en blijvend resultaat te verkrijgen.

Door de ademcoördinatie te verbeteren wordt het ademen meer ontspannen, efficient, vrijer en ruimer. Het geeft een gevoel dat het ademen meer vanzelf gaat en voelt beter en minder benauwd. Maar er ontstaat ook een algemene (lichamelijke) ontspanning en stressreductie. Zo vermindert bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en teveel aan spieractiviteit. Het lichaamsgevoel wordt juist vergroot.

Ademtherapie kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen zoals long- en hartproblemen en bij lichamelijke klachten zoals rug- en nekklachten en chronische pijn waarbij stress en/of lichamelijke overbelasting een rol spelen. Ook kan ademtherapie worden toegepast bij spanningsgerelateerde problemen zoals hyperventilatie, spierspanningshoofdpijn en (lichamelijke) vermoeidheid en bij psychische problemen zoals angst- en paniekstoornissen.